Verhuizen naar een ander land is niet niks. Heimwee ligt altijd op loer. Niet alleen heb je je familie en vrienden achtergelaten, maar het nieuwe land is ook nog eens heel anders dan je gewend bent. De mensen zijn anders, het landschap is anders, de taal is anders en het eten is anders. Voor Polen in Nederland is er voor dat laatste gelukkig een oplossing. Er is een groeiend aantal winkels in Nederland dat typisch Poolse producten verkoopt, zoals bier en brood.

OscypekOveral een Poolse winkel

In veel grote steden, maar in ieder geval in vrijwel iedere provincie, kun je Poolse winkels vinden. Op internet bestaan websites die lijsten bijhouden van al deze winkels. In deze lijsten staan alle winkels op alfabetische volgorde van de plaatsnaam waar deze te vinden is. Er is dus altijd wel een zaak bij jou in de buurt te vinden. Bel wel altijd van tevoren even om te kijken of het bedrijf geopend is, zodat je niet voor een dichte deur komt te staan. Natuurlijk zijn de winkels niet alleen geschikt voor Poolse mensen in Nederland, maar ook voor Nederlanders die graag kennis willen maken met de Poolse keuken.

Grootste Poolse winkel van Nederland

In 2012 werd in Aalsmeer de grootste Poolse winkel van Nederland, Odido, door de wethouder geopend. De wethouder vertelde dat het belangrijk is om Poolse producten te kunnen krijgen in Nederland, zodat Poolse werknemers zich hier sneller thuis voelen. De winkel verkoopt veel Poolse, maar ook Nederlandse producten. Dat laatste was een wens van buurtbewoners. De Nederlandse producten staan in duidelijk herkenbare oranje vakken. Ook is er Pools brood verkrijgbaar, dat gebakken wordt volgens traditioneel recept.

Kortom: als je als Pool in Nederland woont en als je heimwee hebt, kun je die in ieder geval misschien verminderen door in een van de Poolse winkels op zoek te gaan naar lekkernijen die je niet in een Nederlandse supermarkt kunt vinden.

Tags

 
 
 
Privacy Policy