Wat voor mensen zijn dat eigenlijk, die Polen? Velen weten dat het vaak handige mensen zijn, omdat ze wellicht zo af en toe een Poolse klusjesman over de vloer hebben. En ja, het zijn harde werkers, maar daar houdt onze kennis meestal wel zo’n beetje op.

De Polen zijn in elk geval een gelovig volk. Het merendeel van de bevolking is prakkiserend Katholiek. De meeste feestdagen, gewoontes en tradities komen dan ook uit het christelijke geloof. Paus Johannes Paulus II was een Pool en is daarom voor vele Polen erg belangrijk. Het geloof speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij Christelijke feestdagen of belangrijke momenten in het geloof, zoals de eerste communie.

Polen spreken met name Pools. Dat is vast niet zo’n verrassing. Toch spreken veel Polen ook Russisch, Duits of Engels. De landsgrenzen zijn in de lange geschiedenis van het land nogal eens opgeschoven en dat is ook de talen die men spreekt terug te zien.

Dans en volksmuziek kennen een lange geschiedenis in Polen. Bekende danssoorten, zoals de polka, mazurka, maar ook de kwakowiak en polonez (niet te verwarren met onze “polonaise”) worden nog veelvuldig gespeeld. Chopin is een bekende Poolse componist, die zijn composities baseerde op Poolse dansen. Tegenwoordig wordt moderne muziek, als rock, hip hop en popmuziek gecombineerd met traditionele muziek.

(Anna Maria Jopek is een bekende Poolse zangeres die jazz en Poolse volksmuziek met elkaar combineert)

Polen is rijk aan kunst en cultuur, want ook de literatuur en architectuur kennen een lange en rijke geschiedenis. In de Middeleeuwen schreven zij voornamelijk in het Latijn, maar het eerste Poolse boek, geschreven door Adam Mickiewicz kwam pas uit in 1834. Bekende namen zijn onder andere Sienkiewicz, Reymont en Ossendowski. Maar voor we onze tong breken over al deze moeilijke namen: duik gewoon eens de bibliotheek in en lees bijvoorbeeld iets van Stryjkowski.

Qua architectuur is Polen heel divers, omdat het door vele landen en volken beïnvloed is. Je vindt er Romaanse en Barokke Architectuur, wat inhoudt dat er gewoonweg zeer veel uiteenlopende stijlen en architectonische hoogstandjes te bewonderen zijn. Hoewel er in de Tweede Wereldoorlog veel is verwoest, is er gelukkig veel herbouwd of toch bewaard gebleven.

kwakow

Marktplein in Krakow

En dan…het eten! Daar houden de Polen wel van; ze hebben een Bourgondische levensstijl en houden van stevige maaltijden. Het fenomeen slow cooking zou bijna door de Polen uitgevonden kunnen zijn, want ze nemen veel tijd om hun maaltijden te bereiden en ervan te genieten. Bigos wordt ook wel het nationale gerecht genoemd: stoofvlees met honing, zuurkool en tomaten.

De ‘’typische Pool” bestaat natuurlijk niet, maar er valt wel iets in zijn algemeenheid te zeggen over het Poolse karakter. De Polen zijn een gastvrij en hartelijk volk, die beleefdheid hoog in het vaandel hebben staan. Ze hebben nauwe banden met familie en vrienden. Polen vinden goed onderwijs vaak erg belangrijk. Poolse mensen bezitten vaak het talent om kleurrijk te vertellen, bedienen zich van originele humor en kunnen ook tegendraads zijn.

Maar goed, om niet al te veel te generaliseren (dé Poolse identiteit is er natuurlijk niet) zouden wij zeggen: maak eens kennis met onze Poolse medemens. Reis af naar het mooie land of nodig je Poolse buurman of –vrouw uit voor de koffie.

 
 
 
Privacy Policy