De gedachte dat veel Polen pas naar Nederland zijn gekomen in de laatste vijftig jaar heerst bij veel Nederlanders. Toch laat deze gedachte al direct zien dat Nederlanders slecht op de hoogte zijn van de Poolse geschiedenis. Want al in 1684(!) kwamen de eerste Polen richting Nederland om te vluchten van de diverse burgeroorlogen.

Het klopt dat de grote toename van het aantal uit Polen afkomstige migranten naar Nederland omstreeks 1960 begon. Dit kwam echter doordat de Nederlandse overheid, en vooral Nederlandse organisaties, hard opzoek waren naar mankrachten om diverse opbloeiende industrie├źn van arbeidskracht te voorzien.

Nederland bouwt zich op, met Polen

Poolse arbeiders ca. 1890Rond 1960 kwamen nam het aantal migranten in Nederland sterk toe. Dit had te maken met de gigantische vraag naar personeel terwijl het aanbod bijzonder klein was. Veel Nederlanders wilden niet aan het werk in bijvoorbeeld steenkolenmijnen en olieraffinaderijen. Turkse, Marokkaanse en Poolse migranten waren echter al blij dat er werk was en vulden de arbeidsplaatsen in waar Nederlanders zich niet vuil aan wilden maken.

Doordat de werkgelegenheid voor migranten zo hoog was, was het voor Polen in Nederland logisch om ook op termijn de rest van de familie naar Nederland te halen. Tot ruim in de jaren 80 bleef de vraag naar arbeidsmigranten hoog.

Landbouw, Fabrieken en Horeca

De eerste twintig jaar was het gros van de Polen in Nederland werkzaam in de landbouw. Tegenwoordig is dat nog steeds het geval, alhoewel de landbouw vanwege de automatisering een steeds minder interessante arbeidsmarkt heeft.

Landbouwbedrijven gingen zelf actief op zoek naar Polen die in Nederland wilden werken. Tot op de dag van vandaag is de regeling van salaris in combinatie met onderdak nog steeds bij veel bedrijven actief. Zo is het normaal dat een Poolse medewerker van een komkommerkas overnacht in een vakantiepark.

komkommer kassenOok zijn er Polen in Nederland die voor een andere branche hebben gekozen, zoals de horeca. Vooral in de jaren tachtig was het voor deze groep interessant om in de horeca te werken, omdat veel Nederlanders geen behoefte hadden zich in deze sector te verdiepen.

Lage loonkosten, de toekomst van de Poolse werknemer

Maar ook in de toekomst zullen Polen in Nederland een goede toekomst tegemoet gaan. Doordat Poolse werknemers even hard of zelfs harder werken dan Nederlanders terwijl zij minder geld vragen, is een Poolse werknemer veelal in de arbeidsintensieve sectoren interessanter dan de Nederlandse werknemer.

De meeste Polen werken in het zuiden en westen van het land, waar de arbeidsmarkt het grootst is. In het zuiden zijn vooral de landbouwkassen een grote aanwinst voor de Polen en in het westen is een scala van baankansen weggelegd voor deze groep.

Dat we veel te danken hebben aan alle Polen die in Nederland hebben meegeholpen ons land weer op te bouwen na de Tweede Wereldoorlog is ondertussen bekend. En samen, zal de economie naar verwachting alleen nog maar verder groeien aangezien werkgevers de vrije keus hebben tussen Poolse en Nederlandse werknemers.

 
 
 
Privacy Policy