1347213704Het is natuurlijk altijd bijzonder wanneer politici met internationaal aanzien een bezoek brengen aan Polen, maar met het welkom heten van de Amerikaanse president Obama doet zich wel een heel bijzondere gelegenheid voor. De aanleiding hiervoor is dan ook niet de minste. Tijdens zijn bezoek zal Barack Obama namelijk praten met Petro Porosjenko, de onlangs gekozen nieuwe president van Oekraïne. Het bezoek zal plaatsvinden voordat Obama doorreist naar Brussel, waar hij de top van de G7 bezoekt. Deze zou eerder al in Sotsji worden gehouden, maar deze werd afgelast naar aanleiding van de huidige crisis in Oekraïne.

Bijzonder moment

De timing van president Obama is niet zomaar gekozen. Zijn bezoek zal namelijk samenvallen met de viering van 25 jaar democratie in Polen. Een kwart eeuw geleden kon men in Polen voor het eerst vrij naar de stembus, waarmee een einde kwam aan het communistische tijdperk in Polen. Obama zal in Warschau president Bronislaw Komorowski, premier Donald Tusk en andere Oost-Europese leiders. Het bezoek is dan ook bedoeld om Polen en Oekraïne in deze roerige tijden een hart onder de riem te steken.

Polen zal nooit alleen staan. Estland zal nooit alleen staan. Letland zal nooit alleen staan. Litouwen zal nooit alleen staan. Roemenië zal nooit alleen staan. – President Barack Obama

D-Day

Behalve Brussel ligt ook Normandië nog op de route die Obama na Warschau af zal leggen. Op vrijdag 6 juni is het namelijk zeventig jaar geleden dat de geallieerde tropen de Franse stranden bestormden om Europa te bevrijden. Aangezien Rusland destijds ook bij de geallieerden hoorde, zal de Russische president Poetin in tegenstelling tot de G7 top wel bij de herdenking in Normandië aanwezig zijn.

Update: bekijk hieronder de volledige speech die Barack Obama op woensdag 4 juni in Warschau gaf.

 
 
 
Privacy Policy