winter-Tyszowce-Lublin-Voivodeship-PolandAls we denken aan wintersport, denken we niet meteen aan Polen als ideale bestemming. Toch leent het land zich uitstekend voor wintersportactiviteiten, met name in het Reuzengebergte (op de grens met Tsjechië) en in De Hoge Tatra, waar wij het eerder al over hadden, op de grens met Slowakije. In het Reuzengebergte liggen bijvoorbeeld de skicentra Karpacz en Szklarska Poreba, en in het Tatrasgebergte vinden we Zakopane, waar prins Bernhard en prinses Juliana nog verbleven tijdens hun huwelijksreis. Deze gebieden zijn ideaal voor zowel de beginner als de ervaren wintersporter en bieden veel sneeuwgerelateerde evenementen en activiteiten, zoals skiwedstrijden of ritjes op de hondenslee.

Kledingtips voor de Poolse winters

Het is belangrijk je lichaam te beschermen tegen de kou. Omdat het niet heel koud wordt in Polen, is thermo-ondergoed niet strict noodzakelijk. Hieronder een aantal belangrijke tips:

  • Ander ski-ondergoed is wel aan te raden, zodat het zweet wordt afgevoerd en je lichaam droog blijft.
  • Trek een trui aan om je lichaamswarmte vast te houden.
  • Een goed waterafstotend en ademend wintersportpak biedt bescherming tegen wind, regen en sneeuw.
  • Meest belangrijke is misschien nog wel een stevige skibroek en bovenal in een paar goede handschoenen. Net als je skipak beschermen deze je lichaam tegen de kou, maar ook tegen de scherpe kanten van ski’s en snowboards.
  • Draag altijd een helm voor de veiligheid; als deze op zich niet genoeg bescherming biedt tegen de kou kun je hier altijd een muts of hoofdband onder dragen.

pools-dorpje-wordt-trendy-skioord

Voor- en nadelen van Polen

De winter in Polen begint in november en houdt met een beetje geluk eind april op, maar de beste maanden om te gaan skiën zijn januari en februari. De winters in de gebergtes in Polen zijn niet extreem koud (rond de -3 ⁰C), maar de wind kan erg hard en droog zijn. Mensen met slechte luchtwegen moeten hier dus rekening mee houden.

Omdat Polen nog relatief onbekend is bij de massa, zijn de wachtrijen voor de skiliften kort en is het materiaal relatief nog goedkoop om te huren (zo’n €6,- tot €9,- per dag voor ski’s of een snowboard), als ook de aanschaf van een skipas (zo’n €15,- per dag). Het nadeel van het gebrek aan massatoerisme is dat een skipas nog alleen per dag per skilift te koop is, en je dus elke dag een nieuwe moet kopen. Overnachten is in de skigebieden, zoals in de rest van Polen, is niet duur: je hebt al een kamer voor €9,- per persoon per nacht of een huisje voor €65,- per nacht.

De lange winters, korte wachttijden en lage prijzen in combinatie met de cultuur waar wij eerder over schreven, maakt Polen dus de ideale volgende wintersportbestemming. Veel plezier!

Tags

 
 
 
Privacy Policy